Начало Новини Фотогалерии Карта на сайта За нас Членове Връзки Пишете ни  

Подбрано за Вас:

Екология: 5 материала Екология (5)
Любопитно планините: 0 материала Любопитно планините
Пирин: 6 материала Пирин (6)
Рила: 2 материала Рила (2)
Стара планина: 1 материала Стара планина (1)
Пътеписи: 24 материала Пътеписи (24)
търсене в сайта:
 
Ново:

Абонамент за в-к "Ехо"
Нова книга - географски и етимологичен речник на Пирин
Преходите на ТЕПД "Ореляк" през 2011 г.
Пътеводител за планината Беласица
ТЕПД "Ореляк" подкрепи издаването на нова книга за община Гоце Делчев

Последни коментари:

Едно много старо сказание. Северен Пирин (3)
Конете на Демяница (7)
Нова книга - географски и етимологичен речник на Пирин (1)
Неделен фоторазказ от Пирин (5)
Митове и реалност за големите ски курорти в България, зимна олимпиада София 2014 , Банско и Супер Боровец (5)
Ком - Емине през лето Господне 2006-то ч. 2 (Дни 7-12) (15)
Ком - Емине 1995 г. ч. 2 (дни 11 - 24) (5)
" Голям поход " - ще го бъде ли? (7)
Пътеводител за планината Беласица (1)
Езерата на Пирин (3)

RSS 2.0 Feeds
RSS 2.0

Съдбата на градската гора. Някои размишления
анализ от Екология
публикувано от: nikolay, Николай
дата: 2005-06-20 17:42:49
показвания: 4183

Винаги ми е било интересно, какво мислят хората за така наречената “санитарна сеч”, която се прави по дърветата в някои градове у нас. Доста хора надигат глас на протест срещу унищожаването на българската гора от бракониери или строители на ски-съоръжения, но се оказа че не по-малък е терора над дърветата красящи улиците в нашите населени места, носещи прохлада в горещите летни дни и поемащи значителна част от мръсните газове и прахоляк.

Началото!


Ах тези жици
Ах тези жици
Един ден улица в града се събуди с окастрени дървета. Хората със смаяни погледи се питаха какво става!? Сценарият е вече замислен и те получават бърз отговор – прави се санитарна сеч понеже клоните пречат на висящите жици между стълбовете където минава тока. Е, всяко чудо за три дни! Хората коментират, едни кимат разбиращо, а други недоволстват.
Постепенно по всички улици където все още тока не минава под земята, а върви по стълбовете споделят същата участ. Картината е страшничка, но “властта” казва, че дърветата ще се възстановят по своите си биологични закони. След няколко години наблюдение реалността се оказа малко по-друга.


ПОЧТИ, като във Версай
ПОЧТИ, като във Версай
Наистина доста от тях се съвземат и започват да формират интересни коронки. Отдалеч те приличат на красиви гъбки наникнали по тротоарите. Да, ама не, както казваше някога наш известен журналист. Тази картина е красива само отдалеч! Приближавайки се до тях и вглеждайки се във всяко едно от тях лъсва друга истина. Някои устойчиви видове (липи, акации) се връщат към живота със забележителна бързина, но не всички дървета са такива. Едни умират веднага, други започват бавно да линеят и минават години преди да се пренесат на оня свят.


Между живота и смъртта
Между живота и смъртта
След време започва сеч и на дървета по улици, където липсват електрическите стълбове и кабели. Хората пак питат какво става!? Нали няма жици по тази улица? Сценарият разработен по-рано обаче е предвидил и това. Сега ни обясняват, че дърветата са опасни когато са токлова големи. Ако има буря или падне много сняг клоните няма да издържат, казват ни те, и ще убият някой. Не трябва да се допуска риск по отношение здравето на гражданите! Зад тези благородни мисли обаче явно се крият други съвсем нелицеприятни и грозни "планове". Някои хора продължават да питат и във въпросите си започват да се интересуват защо така и достигат рано или късно до отговора сами.


На път към отвъдното...
На път към отвъдното...
Добре де казват те, ама не виждате ли че много дървета умират така? Но това е нормално, отговарят ни, това са стари дървета и затова така. Няма нищо страшно! Къде ли отива това огромно количество дърва след “прочистването”? Подпомагаме с дърва за огрев социално слаби граждани ни казват! Замислят се хората и правят своята си логика, в която има истина. Някои умуват относно периодичността на рязане. Вижда едно странно съвпадение на санитарните сечи с парламентарни и местни избори. Значи дървата отиват за “подпомагане” на електората, а не за други цели. Това са сигурни гласове като че ли! Има логика нали? Да, но колко от минаващите по улиците достигат до нея и какво могат да направят по въпроса освен тихо да изпсуват под носа си. Има и такива които се изказват по-явно, но гласът им е глас в пустиня и никой не ги чува - най-много да ги нарекат ненормалници к'во са се развикали за тия дървета като че ли всичко друго им е наред, и те се свиват в черупките си казвайки си има ли смисъл?

Бъдещето!


STOP Спри и ме виж!
STOP Спри и ме виж!
Понеже вече не останаха неизрязани дървета по улиците се питате а ми сега накъде? Клонките от най-първите санитарно орезилени дървета май не стават за огрев, а и вече май не пречат на стълбовете и жиците. Старите залъгалки и оправдания в стил плитки лъжи нещо не вървят. за целта трябва да се съчинят други, нали? Няма нищо по-лесно от това. Трудно е да излъжеш първия път, след това няма проблем и на душата е по-леко. Работата е започната и трябва да се довърши. Сега да видим като свършиха неорязаните дървета по улиците, накъде ще продължим това "благородно дело" наречено санитарна сеч. И аз се чудех, но отговора дойде достатъчно бързо и още по-негативен.


На дневен ред са градинките, а след това...!?
На дневен ред са градинките, а след това...!?
Сценария и това е предвидил! Има градинки за тая работа, с хубави големи дървета, които са една чудесна “опасност” за здравето на хората и плачат за “санитарна сеч”. Модела работи чудесно. Хората вече са свикнали, а и едва ли проблемите на озеленяването са им най-важните.
Да видим какво става с дърветата в момента и какво е тяхното бъдеще. Дърветата, които загиват веднага са отечени и отдавна са история. Спомен за тях са замо пъновете им. Скоро и други ще последват тяхната нерадостна участ.


В новото ми амплоа - кошче за боклук
В новото ми амплоа - кошче за боклук
Трети ще се борят още няколко години в стремежа си за живот, а дотогава може да ни дават още някоя глътка чист въздух и прогнилите им сърцевини могат да се използват за други цели като например “живи кофи за боклук”! Какво по-приятно нещо от това да се повдигнеш на пръсти и да пъхнеш полиетиленовата торбичка, в която до преди малко си съхранявал купените от близката лавка баничка и боза, в това толкова интересно “кошче”. Не стои ли красиво!? Ако някой си мисли, че в тези хралупи катерички могат да направят новия си дом или двойка птици да свие гнездо много се лъже. Това не е гората, а улица където се провежда седмичния пазар. По-вероятно е да видите заковани пирони, на които да висят всевъзможни пазарни артикули, завързан винкел на нечия сергия за да не падне от вятъра или полиетилена, който я предпазва от дъжд. Да, човекът е изобретателно същество. На всичко ще му намери предназначение.


Без коментар 1
Без коментар 1
Ами, това дърво не е ли чудесно поле за научно-изследователските цели на някоя паралелка биология в училище. Може и някой ентомолог да се позаинтересува от него. В тази сърцевина какви ли неизвестни за науката видове насекоми може да са се завъдили!? Преди да се почне санитарното разчистване някой дали си е задал въпроса, колко големи рани може да понесе дървото от дадения вид. Видно е, че на някои видове тъканта изграждаща сърцевината е неустойчива на влагата. Тя прониква през раната в нея внасяйки куп организми, които намират благоприятна за тях, но не и за дървото среда за развитие. При това положение идеята да се водят ученици в часа по биология на това дърво примерно и да им се поясни как е дошло на този хал не е никак лоша. Тук трябва дебело да се подчертае, че у хората масово е насадена нагласата, че това е нещо съвсем нормално и едва ли не дърветата си загиват от старост, а "санитарната сеч" с нищо не "допринася" за това. Поглеждат и казват: Ами старо дърво, време си му е и толкоз!


Без коментар 2
Без коментар 2
По едно време у някой може и разума да е заговорил. Ще изрежем старите дървета и засадим нови. Идеята никак не е лоша. Бих казал, че това е препоръчително. Май е трябвало успоредно с кастренето да садите млади за да има на какво да се радваме когато старите загинат. Народа е казал, че една работа трябва да се прави с акъл и най-вече с любов. Нашият случай май не е от тези. по традиция ние първо се хвърляме с главата напред, рушим, тъпчем и се тупаме по гърдите колко бързо и ефективно сме сторили деянието, а после започваме да се чешем там където не ни сърби и да се питаме дали не сме сбъркали. Кога ли ще ни уврат главите, че трябва да се действа точно обратното - първо да се мисли, а после да се действа.


Кога ли ще има пак сянка
Кога ли ще има пак сянка
Това е един тротоар, по който старите дървета бяха изрязани с цел засаждане на нови. Нови се засадиха – 1, 2, 3 пъти. Къде са, питате вие гледайки снимката? Ами няма ги! По този тротоар всяка вечер се движат хора отиващи / излизащи от една дискотека. Те са така заредени с енергия, че танците не са достатъчни да я изхабят, като потърпевши стават дърветата. На другия ден обаче те като да не си спомнят какви са ги вършили предната вечер и движейки се по улиците сумтят и недоволстват от жегата. Слънцето им виновно, че няма кой да им прави сянка и че било задушно. А сега, къде са сеячите и резачите (понеже се оказва че това са едни и същи хора) да видят какво са сторили!? Лесно е да се руши, а кой ще гради? Накрая се оказа, че вече нямало пари за садене на млади фиданки.


С нова пролетна "прическа"
С нова пролетна "прическа"
Стана тя каквато стана. Оставаме си със спомените за красивите стари дървета и треперим над няколкото останали екземпляра тук там из града. Докога ли ще останат незасегнати? Щем не щем някой ден трябва да се научим да ценим създаденото. Екокултурата трябва да се загнезди в съзнанието на хората, а не да я възприемат като празни приказки на политици или учители. Само тогава ще дойде времето, когато съвестните хора няма да бъдат обект на присмех, а умния и можещия човек ще бъдат за пример в нашето общество.

Вашите мнения и коментари по темата очакваме на нашия интернет адрес oreliak@gbg.bg. За улеснение можете да ползвате и формата за коментари по-долу. По ваше желание те ще бъдат публикувани на нашата страница.

публикувано от: Николай
дата: 2005-06-20 17:42:49

Коментари

#1
Silkblues
2005-06-27 17:47:52

Brawo Kole


#2
Калин
2006-03-14 15:54:39
http://groups.yahoo.com/group/mredjan/

Николай, благодаря за информативната статия (и стряскащо-напомнящите снимки). Ако ти и приятелите от "Ореляк" имате конкретни идеи за инициатива (какво да се направи? кой да го направи? кога, в какви срокове? каква помощ ви трябва?), можем да я публикуваме в МРЕДЖАН (http://groups.yahoo.com/group/mredjan/) и да потърсим още съратници.

На мен ми предстои да проуча в какви залесителни акции можем да впрегнем гражданите на София напролет. Оттам също може да излязат интересни идеи. Ако искате, ще ви държа в течение. (По принцип ползвам МРЕДЖАН за обявяването и организацита им - ако подредбата там ви хареса, пращайте информация и вие.)


#3
Весела
2006-03-16 13:30:17

Тия хора как си мислят, че дървета на такава възраст ще издържат това издевателство?

То тоя ствол как ще се храни с тия мижави шумки едногодишни дето подкарват. Направо отиват на умирачка горките.

Добави коментар
Иконка: смени иконка
Име:
e-mail:
e-mail адресът ви не се показва
Web-сайт:
Коментар:
КОД:
ВНИМАНИЕ!
С цел да се избегнат автоматизирани съобщения въведете в полето горе числото: 968
Туристическо, екологично и природозащитно дружество "ОРЕЛЯК", Гоце Делчев, 2004-2022

Всички права запазени. Никаква част от материалите и снимките по този сайт
не може да бъде копирана и използвана без изричното съгласие на ТЕПД "Ореляк".
За повече информация и допитвания по въпроса, се свържете с нас на адрес: oreliak@gbg.bg
e-mail: oreliak@gbg.bg