Начало Новини Фотогалерии Карта на сайта За нас Членове Връзки Пишете ни  

Подбрано за Вас:

Екология: 5 материала Екология (5)
Любопитно планините: 0 материала Любопитно планините
Пирин: 6 материала Пирин (6)
Рила: 2 материала Рила (2)
Стара планина: 1 материала Стара планина (1)
Пътеписи: 24 материала Пътеписи (24)
търсене в сайта:
 
Ново:

Абонамент за в-к "Ехо"
Нова книга - географски и етимологичен речник на Пирин
Преходите на ТЕПД "Ореляк" през 2011 г.
Пътеводител за планината Беласица
ТЕПД "Ореляк" подкрепи издаването на нова книга за община Гоце Делчев

Последни коментари:

Едно много старо сказание. Северен Пирин (3)
Конете на Демяница (7)
Нова книга - географски и етимологичен речник на Пирин (1)
Неделен фоторазказ от Пирин (5)
Митове и реалност за големите ски курорти в България, зимна олимпиада София 2014 , Банско и Супер Боровец (5)
Ком - Емине през лето Господне 2006-то ч. 2 (Дни 7-12) (15)
Ком - Емине 1995 г. ч. 2 (дни 11 - 24) (5)
" Голям поход " - ще го бъде ли? (7)
Пътеводител за планината Беласица (1)
Езерата на Пирин (3)

RSS 2.0 Feeds
RSS 2.0

Новини от ДНП "Пирин" - Дни на Пирин' 2005
информация от Новини
публикувано от: nikolay, Николай
дата: 2005-10-05 14:53:40
показвания: 4243

РЕГИОНАЛНА ПРОЯВА

ДНИ НА ПИРИН’2005

18-24 юли

Прес-информация

Предистория

Провеждането на Дни на Пирин като ежегодни празници на планината и нейните хора е заложено в Плана за управление на Национален парк “Пирин”. Първите Дни на Пирин бяха организирани през м. декември 2003 г. в Национален музей “Земята и хората” в София. На тях се представиха всички общини, граничещи с Националния парк, със своето фолклорно наследство, занаяти и кулинарни традиции. През ноември 2004 г., Дните на Пирин протекоха под формата на срещи с приятели и съмишленици на Парка във всички седем общини и регионалния център Благоевград. За провеждането на Дни на Пирин през 2005 г. още в началото на годината беше сформирана партньорска Инициативна група, която има основната заслуга за успеха на проявата.

Организатори
Дните на Пирин’2005 бяха партньорска инициатива на:

- Дирекция Национален парк (ДНП) “Пирин”

- Общините Разлог, Банско, Сандански, Гоце Делчев, Кресна, Струмяни и Симитли

- Регионалната туристическа организация на Благоевградска област – Пирински туристически форум

- Туристическите дружества “Пирин” (Разлог), “Еделвайс” (Сандански), “Синаница” (Кресна) и “Момини двори” (Гоце Делчев)

- Други партньори от района

Цели и целева аудитория
Целите на Дните на Пирин’2005 бяха:

- Повишаване осведомеността на максимален брой хора от района за Национален парк “Пирин” като цяло

- Възпитание в любов към природата и в осъзнаване на нуждата от нейното опазване

- Създаване имидж на региона като място, подходящо за алтернативен туризъм

- Заздравяване и развитие на партньорствата между възможно най-широк кръг заинтересовани страни – съмишленици на Национален парк “Пирин”

- Затвърждаване и развитие на традицията за провеждане на Дни на Пирин всяка година.

Проявата бе насочена основно към деца и младежи от общините около НП “Пирин”, техните родители и учители, членовете на туристическите дружества около Пирин, гости, които пребивават в този край по други поводи, неправителствени организации, образователни, културни и други институции от района.

Календар на проявата

Община Разлог
На 16 юли беше чествана 50-годишнината на Планинска спасителна служба – гр. Разлог. В ранния следобед се състоя среща на ветерани-туристи в м. Предел, в която взеха участие членове на 10 туристически дружества от страната. Празненствата продължиха вечерта на хижа “Яворов”. Официални гости бяха Венцислав Удев – организационен секретар на Български туристически съюз, Любен Татарски – kмет на община Разлог и Румен Кондев – заместник-кмет, Малин Крачанов – председател на туристическо дружество “Пирин”, Разлог. Общо в честванията взеха участие около 200 човека.

На 18 юли група от 25 човека организира почистване на международен туристически пешеходен маршрут Е4, в частта му на територията на Разложка община. Групата включваше 15 доброволки от женския клуб “Планинарка” в Разлог, от Планинска спасителна служба и охранителите от Парков район “Баюви дупки – Джинджирица” на Национален парк “Пирин”.

В рамките на Лятно училище “Два дни в резерват “Баюви дупки – Джинджирица” (19-20 юли) 18 деца от Разлог се запознаха с неповторимия див свят на най-стария биосферен резерват в България. Техни наставници бяха двама преподаватели от Разлог и служителите от охраната на резервата, заедно с главния инспектор на Парков район “Баюви дупки – Джинджирица”, инж. Иван Гергов.

Представители на Планинска спасителна служба – Разлог (10 човека) и на Туристическо дружество “Пирин” (8 човека) обновиха туристическия маршрут гр. Разлог – хижа “Яворов” на 21 юли. Беше освежена маркировката по маршрута и на избрани места бяха оформени кътове за краткотраен отдих, съгласувани с Дирекцията на Национален парк “Пирин”.

Община Банско
На 18 юли членове на сдружение “Добърско” (5 човека) и двама гости от Холандия, работещи в IUCN – Международният съюз за защита на природата, придружени от представител на Българска фондация Биоразнообразие, посетиха Информационно-образователния център на ДНП “Пирин”. След презентацията за историята на създаване на парка и основните дейности, които се извършват на територията му, се проведе разговор за проблемите, с които се сблъсква ежедневно парковата охрана, стопанисването на Центъра и интерпретативните маршрути, пастирски заслони и др., изградени през последните 3 години. Походът през образователната туристическа пътека, пригодена и за хора с физически увреждания и интерпретативната пътека “Демянишка река разказва…”, даде възможност на практика да се видят част от осъществените проекти на дирекцията.

Придружени от експерти от Национален парк “Пирин”, 15 деца от Начално училище “Св. Паисий Хилендарски”, гр. Банско, минаха на 19 юли по образователната туристическа пътека, пригодена и за хора с физически увреждания. Тяхна финална спирка беше местността Драгостинов чарк, където децата имаха възможност да рисуват прекрасните гледки наоколо и да научат нови неща за разнообразния растителен и животински свят, опазван на територията на Парка.

Друга група ученици от същото училище, водени отново от експерти от Дирекция Национален парк “Пирин”, се изкачиха на 20 юли до езерото Окото, над хижа “Вихрен”. По време на интерпретативните игри, в които се включиха всички, децата научиха имената на околните върхове, интересни легенди, правилата, които хората трябва да знаят като туристи – гости на планината и Националния парк. На слизане към Банско, децата се докоснаха до “старата дама” – Байкушевата мура, като научиха любопитни факти за историята на откриването и определянето на възрастта й, както и за съоръженията, изградени от ДНП “Пирин” за да се предпази това хилядолетно дърво от заболявания и от пораженията, които нанасят туристите, стъпвайки върху корените.

Община Кресна
На 16 юли в местността “Света Петка”, на границата между общините Кресна и Симитли, кметовете на двете общини - Валентин Стоичков и Апостол Апостолов, откриха паметна плоча в чест на хората от този край, загинали в Кресненско-Разложкото въстание. След освещаването на плочата за близо 250-те участника в срещата беше даден курбан в местността Света Марина край с. Сенокос, съпроводен с песни и традиционни хора.

24 деца – ученици от 8 до 11 клас в училище “Св. Паисий Хилендарски” в гр. Кресна, взеха участие в образователно-екологичен приключенски курс на лагер “Синаница” в периода 20-23 юли. Водещи на курса бяха инструктори от Училище за приключения “Реверсо”, София. Чрез прилагане на интерактивни игрови модели, децата бяха стимулирани към развиване на умения за водачество и общуване, и активно отношение към родната природа. Най-малкият участник, изявил желание да се включи в курса, беше едва на 10 години.

Дните на Пирин съвпаднаха с честването на храмовия празник на църквата “Свети Пророк Илия” в с. Влахи. На 23 юли в храма се проведе празнична литургия, а в центъра беше даден курбан за жителите и гостите на селото. Дегустираха се местни продукти. В двора на църквата беше организирана изложба на детски рисунки на тема “Моят Пирин”. Българското дружество за опазване на биологичното разнообразие “Семпервива” представи своите питомци – каракачански овчарски кучета, на различни възрасти. Официални гости бяха кметът на общината - Валентин Стоичков, директорът на Национален парк “Пирин”- инж. Георги Грънчаров, представители на Българска фондация Биоразнообразие и други природозащитни организации. Общо в празника се включиха над 350 човека, от които около 100 деца.

Община Симитли
Тук бяха проведени първите прояви, предшестващи Дните на Пирин. На 13 и 14 юли група от 10 ентусиасти – местни хора и приятели на Пирин, покори първият от алпийската верига върхове по главното било на планината - връх Пирин. Независимо от лошото време и мъглата, групата успя да осъществи трудното изкачване и да развее българското знаме на върха!

Кметовете на селата Сенокос и Мечкул – Христо Димитров, и на Брежани – Благой Стефанов, бяха основни организатори на проведения съвместно с община Кресна събор и освещаване на паметната плоча за Кресненско-Разложкото въстание на 16 юли.

Община Гоце Делчев
Група от 11 човека от Гоце Делчев премина с велосипеди по маршрута гр. Г. Делчев – с. Добринище – х. “Г.Делчев” – с. Брезница – гр. Г. Делчев (общо 102 км.) на 16 юли. Най-младият участник в прехода беше на 10, а най-възрастният – на 60 години. При посещенията си в селата по пътя през близо 10-те часа на маршрута, участниците популяризираха Дните на Пирин планина, като раздадоха печатни материали на над 100 жители на с. Господинци, Баничан, Брезница и Добринище.

Община Струмяни
В центъра на с. Илинденци (4 км от Струмяни), в периода 19-22 юли беше организирана изложба на детските градини в общината – ЦДГ “Радост” – с. Илинденци, ОДЗ “Слънце” – с. Струмяни и ОДЗ “Снежанка”, които представиха богатството на Пирин през детските очи. На изложбата бяха представени и оригинални творби на Румен Божков (с. Илинденци), изработени от природни материали. Всички произведения бяха посветени на чудната Пирин планина.

Еколагерът в местността Туричка черква (18-20 юли) привлече ученици от три училища в община Струмяни: СОУ “П. Хилендарски” – с. Микрево, ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – с. Струмяни и ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – с. Илинденци. По време на лагера учениците опознаха местността, участваха в различни игри, запознаха се характерни за Национален парк “Пирин” растителни и животински видове, научиха повече за значението на защитените територии.

Още от началото на седмицата започна подготовката – разчертаване и рисуване – за играта “Дивият свят на Пирин”, участие взеха учители и ученици от училището в с. Илинденци. Целта на играта бе да запознае децата по нестандартен и интересен начин с характерни за Парка животински видове, заплахите за тях и природозащитния им статус, със значението на Национален парк “Пирин” като защитена територия. На 20 юли бе изиграна демонстрационна игра с представители на ДНП “Пирин” и Общинска администрация Струмяни, така децата се запознаха с правилата на играта и вече могат да я играят сами в двора на своето училище. Гости на мероприятието бяха учители, директори и ученици от другите училища в общината, служители от община Струмяни, както и 2 групи от ЦДГ “Радост” – с. Илинденци. След играта група от участниците се изкачи над скулптурния ансамбъл в Илинденци, до новоизградената точка за наблюдение на грабливи птици.

Община Сандански
20 ученици от Сандански, водени от представители на Туристическо дружество “Еделвайс”, община Сандански и охранители на Парков район “Каменица” – Национален парк “Пирин”, се изкачиха в Пирин до м. Спано поле на 18 и 19 юли. Там се проведоха състезания по бързо разпъване на палатка, по ориентиране и викторина “Познавате ли растителните видове?”.

На 24 юли група от 12 ученици от Сандански, придружени отново от представители на туристическото дружество, община Сандански и парковия район, предприеха опознавателен поход в Пирин, стартирайки от местността 10-ти километър и минавайки през местностите Влаховица, Манастирчето (Параклис “Свети Иван Рилски”), Тремощница и Попина лъка. По време на похода участниците почистиха пътеката и се запознаха с начините за ориентиране по естествени белези в гората, с горските шумове и звуците, издавани от различни животни и птици. В края групата взе участие в храмовия празник на църквата “Свети Пророк Илия” на Попина лъка.


Финал на Дните на Пирин’2005

Близо 200 участници от всички общини около Национален парк “Пирин” и много гости, се събраха за финала на Дните на Пирин на хижа “Яворов” над Разлог на 23 и 24 юли. Част от групите пристигнаха пеш през самата планина, като най-младият турист от Кресна, Илия Ребреев, спечели награда за своята издържливост по време на 7-часовия уморителен преход. Финалът беше открит от директора на Национален парк “Пирин”- инж. Георги Грънчаров. Сред гостите на събитието бяха Димитър Вергиев – директор на Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ, Красимира Тагарева – директор на Басейнова дирекция Западнобеломорски район, Благоевград, представители на РИОС-Благоевград и Югозападният университет “Неофит Рилски”, Българска фондация Биоразнообразие, кметът на община Кресна - Валентин Стоичков, заместник-кметовете на община Разлог – Румен Кондев и Симитли – Евгения Георгиева и др.

В съботния следобед участниците се насладиха на демонстрацията от Прабългарска школа за оцеляване “Багатур” от Стара Загора, чийто стремеж е да възстанови и популяризира стародавните български традиции и начин на живот.

Конкурсът за бързо разпъване на палатка беше спечелен от сборна група на община Сандански. Победител в кулинарния конкурс стана отборът на община Кресна, а в надпяването с песни за Пирин – туристически клуб “Планинарка” от Разлог. Вечерта приключи в духа на народната традиция - с много хора на поляната пред старата хижа.

Неделната утрин беше посветена на походи до интересни места в близост до хижа “Яворов” – Суходолско езеро, Погледец, Бяла река и Яворова поляна, в които се включиха всички участници, всеки според своите предпочитания. Водачи бяха осигурени от служителите на Парков район “Баюви дупки – Джинджирица”. Те, съвместно с членовете и персонала на Туристическо дружество “Пирин”, имат основна заслуга за добрата организация на финалното събитие на Дните на Пирин.


Продължението

На 29 юли в Благоевград се състоя работна среща на членовете на Иницативната група за проявата Дни на Пирин’2005. Срещата бе посветена на разбор и оценка на събитията от предходната седмица, за да се организират по-добре Дните на Пирин през 2006 г. А тази организация, след съвсем кратка почивка през м. август, ще започне още през есента. Всички партньори и приятели на Пирин са добре дошли!

публикувано от: Николай
дата: 2005-10-05 14:53:40

Добави коментар
Иконка: смени иконка
Име:
e-mail:
e-mail адресът ви не се показва
Web-сайт:
Коментар:
КОД:
ВНИМАНИЕ!
С цел да се избегнат автоматизирани съобщения въведете в полето горе числото: 670
Туристическо, екологично и природозащитно дружество "ОРЕЛЯК", Гоце Делчев, 2004-2021

Всички права запазени. Никаква част от материалите и снимките по този сайт
не може да бъде копирана и използвана без изричното съгласие на ТЕПД "Ореляк".
За повече информация и допитвания по въпроса, се свържете с нас на адрес: oreliak@gbg.bg
e-mail: oreliak@gbg.bg